Cibor leert medewerkers reanimeren
Jaarlijks zijn er een 15.000 Belgen die een hartstilstand krijgen, wat neerkomt op ongeveer 30 patiënten per dag. Wanneer het slachtoffer geen hulp krijgt binnen de eerste 4 minuten treedt er hersenschade op en na 6 minuten daalt de overlevingskans tot maar 5 à 10%. Ongeveer 93% van de patiënten met een hartstilstand overlijdt dan ook. Een extreem hoog percentage dat aantoont dat veel te weinig Belgen weten hoe ze correct moeten reanimeren. Ook is er een tekort aan automatische externe defibrillators (AED’s).
Omdat Cibor enorm veel belang hecht aan de gezondheid van haar werknemers, werd er geïnvesteerd in een AED-toestel. Op donderdag 28 februari kregen de medewerkers ook de kans om deel te nemen aan een reanimatiecursus.
Tijdens het eerste deel van de opleiding werd stilgestaan bij de theoretische achtergrond van een hartstilstand en de eerste hulp. Hierin werden duidelijk de te volgen stappen uitgelegd die moeten toegepast worden alvorens over te gaan tot reanimatie.
Na het theoretische deel mochten de medewerkers zelf de aangeleerde stappen toepassen op reanimatiepop An. Er werd aangeleerd hoe iemand correct in een stabiele veiligheidshouding gebracht kan worden, hoe hartmassage en beademing gebeurt en ook hoe een AED-toestel correct gebruikt wordt.
Na vele reanimatiepogingen van onze collega’s kwam voor reanimatiepop An helaas toch nog alle hulp te laat, maar de medewerkers van Cibor kunnen vanaf nu wel met ‘een gerust hart’ aan het werk.